Wegański krem z dyni

Wegański krem z dyni

Halloween już tuż tuż, a my rozpoczęliśmy właśnie przygotowania 🙂 Z dyni oczywiście powstanie klasyczna halloween’owa ozdoba- lampion, a z wydrążonego środka- pożywna jesienna zupa. Jest z samych warzyw, bez dodatku mleka czy śmietany- idealna także dla wegan. Zapraszamy!

Składniki na około 6 porcji:
1. 1 dynia
2. 3 duże ziemniaki
3. 1 marchewka
4. około litr bulionu warzywnego (można wykorzystać np. resztkę rosołu, ugotować bulion samemu, lub użyć do smaku kostki rosołowej)
5. 1 cebula
6. 3 ząbki czosnku
7. przyprawy: sólo do smaku, łyżeczka imbiru mielonego, dwie łyżeczki kurkumy
8. Prażone pestki dyni

 

Sposób przygotowania:
1. Podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem w plasterkach
2. Dodajemy dynię, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę, całość podsmażamy 5-7 minut
3. Zalewamy garnek bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 minut na małym ogniu
4. Dodajemy przyprawy, zupę blendujemy, aż uzyska jednolitą konsystencję (my nie posiadamy blendera, ale poradziliśmy sobie zwykłym mikserem, więc jeśli również nie macie blendera- nie martwcie się! Gdy warzywa są rozgotowane, spokojnie można użyć do tego miksera :))
5. Podajemy w miskach nasz krem, możemy go przyozdobić prażonymi pestkami dyni, naszym zdaniem to fajny dodatek, zawsze milej się je jak coś chrupie 😉

Koszt wykonania:
13-15 zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 talerz zawiera tylko 123kcal(!), w tym: 4,6g białka, 3g tłuszczów, 22g węglowodanów, 5,5g błonnika

Czas przygotowania:
około godziny


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.