Wieprzowy gulasz Oskiego

Wieprzowy gulasz Oskiego

Dzisiaj przychodzimy do was z daniem kuchni węgierskiej- gulaszem. W naszym wypadku nie jest on typowo węgierski, ponieważ brakuje w nim papryki, jest to raczej wersja gulaszu po polsku 🙂 My zjedliśmy go z ziemniakami, ale równie pyszny będzie z kaszą, ryżem lub po prostu z czymś co lubicie najbardziej 🙂 Zapraszamy!

Składniki na 4 porcje:
1. 800g karkówki wieprzowej
2. 1 cebula
3. 3 liście laurowe
4. 6 kulek ziela angielskiego
5. pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka do smaku
6. litr wody
7. odrobina mąki

Sposób przygotowania:
1. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, odkładamy ją do miseczki
2. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy(papryka słodka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa), oprószamy mąką, mieszamy
3. Podsmażamy mięso tak, aby było zarumienione z każdej strony
4. Wrzucamy do dużego garnka przyprawy (liście laurowe i ziele angielskie), zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut
5. Do garnka dodajemy mięso oraz cebulę, dusimy około 2 godziny, raz na jakiś czas mieszając i gotowe! Gdyby wyszedł zbyt rzadki, można dodać mąkę.

Koszt wykonania:
13-15 zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera 401kcal, w tym: 36,8g białka, 26g tłuszczów, 5,5g węglowodanów, 0,5g błonnika

Czas przygotowania:
2 godziny


1 thought on “Wieprzowy gulasz Oskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.