wytrawne muffinki z pomidorkami i fetą

Wytrawne muffinki z pomidorkami i fetą

Pierwszy raz zdecydowaliśmy się zaeksperymentować z wytrawnymi babeczkami. Na fali miłości do pesto, powstały właśnie te 🙂 Orzeźwiający smak pesto idealnie łączy się z fetą i pomidorkami, a całość przykryta jest przypieczoną mozarellą… Jednym słowem pycha! Koniecznie musicie spróbować. 🙂


Składniki na 15 muffinek:
1. 300g mąki pszennej
2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
3. 250ml mleka
4. 2 jajka
5. 100g pesto
6. 2 łyżki oliwy
7. 140g sera feta
8. 125g sera mozarella tartego
9. garść pomidorków koktajlowych
10. łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Mieszamy w misce wszystkie sypkie produkty łyżką: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
2. Następnie w osobnej miseczce miksujemy jajka z mlekiem, oliwą i pesto. Dorzucamy do miski sypkie produkty i miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Kroimy w kostkę ser feta, dorzucamy do masy, mieszamy łyżką.
4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Foremki do muffinek wypełniamy masą mniej więcej do 3/4 wysokości. (najlepiej się sprawdzają silikonowe, łatwiej z nich wychodzą 🙂 aczkolwiek papierowe papilotki też się nadadzą, warto wtedy posmarować je dodatkowo tłuszczem)
5. Przekrajamy pomidorki na pół, dodajemy 1-2 połówki do foremek. Następnie posypujemy wszystkie serem.
6. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach, pod koniec pieczenia możecie sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe. Smacznego!

Koszt wykonania:
około 15zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 babeczka zawiera 166kcal, w tym: 7,8g białka, 7,4g tłuszczu, 17,3g węglowodanów, 0,9g błonnika

Czas przygotowania:
40 minut

A może macie ochotę na słodkie muffiny? Polecamy przepis na nasze pyszne muffinki czekoladowe!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.