Zrobiliśmy je pierwszy raz na sylwestra i okazały się zdecydowanie udaną próbą. Co prawda początkowo chcieliśmy dodać tam także paprykę i kukurydzę, ale przed sylwestrem w sklepach był taki pogrom, że nie udało nam się ich kupić. Tak naprawdę w przypadku farszu macie całkowitą dowolność, możecie zrobić tylko warzywne, z kurczakiem, z czym tak naprawdę chcecie 🙂
Zapraszamy do spróbowania najlepszych rożków z tortilli pod słońcem!
Składniki na porcje dla 4 osób (możecie układać kolejne warstwy i zapiekać tak samo, jeśli robicie np. impreze dla większej ilości osób) :
- 5 placków tortilli (jeśli chcecie zrobić je sami, tutaj podrzucamy przepis)
- 200g tartego sera żółtego
- 500g mięsa mielonego z indyka
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: pieprz ziołowy, sól, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne
Sposób wykonania:
- Podsmażamy mięso, dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i bazylię
- Przygotowujemy sos: dodajemy słoik koncentratu do miski, wsypujemy przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól
- Smarujemy placki sosem (mniej więcej płaska łyżeczka na jedną połówkę), nakładamy łyżkę- dwie mięsa, posypujemy serem.
- Zwijamy od brzegu w rulon i układamy na papierze do pieczenia. Postępujemy tak samo jeszcze 9 razy, całość już po ułożeniu posypujemy jeszcze serem. Nam zostało trochę sosu, więc posmarowaliśmy jeszcze od góry 🙂
- Następnie pieczemy około 8 minut w 180 stopniach i gotowe! 🙂 Smacznego
Koszt wykonania:
Około 15 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Wychodzi 10 rożków z czego 1 zawiera 248 kcal w tym: 18,5g białka, 11,6g tłuszczu, 19,6g węglowodanów, 0,4g błonnika
Czas przygotowania:
25 minut
Placki przecinamy na pół?
Tak 🙂