Zapiekane rożki z tortilli

Zapiekane rożki z tortilli

Zrobiliśmy je pierwszy raz na sylwestra i okazały się zdecydowanie udaną próbą. Co prawda początkowo chcieliśmy dodać tam także paprykę i kukurydzę, ale przed sylwestrem w sklepach był taki pogrom, że nie udało nam się ich kupić. Tak naprawdę w przypadku farszu macie całkowitą dowolność, możecie zrobić tylko warzywne, z kurczakiem, z czym tak naprawdę chcecie 🙂

Zapraszamy do spróbowania najlepszych rożków z tortilli pod słońcem!

Składniki na porcje dla 4 osób (możecie układać kolejne warstwy i zapiekać tak samo, jeśli robicie np. impreze dla większej ilości osób) :

  1. 5 placków tortilli (jeśli chcecie zrobić je sami, tutaj podrzucamy przepis)
  2. 200g tartego sera żółtego
  3. 500g mięsa mielonego z indyka
  4. Słoiczek koncentratu pomidorowego
  5. Przyprawy: pieprz ziołowy, sól, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne

Sposób wykonania:

  1. Podsmażamy mięso, dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i bazylię
  2. Przygotowujemy sos: dodajemy słoik koncentratu do miski, wsypujemy przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól
  3. Smarujemy placki sosem (mniej więcej płaska łyżeczka na jedną połówkę), nakładamy łyżkę- dwie mięsa, posypujemy serem.
  4. Zwijamy od brzegu w rulon i układamy na papierze do pieczenia. Postępujemy tak samo jeszcze 9 razy, całość już po ułożeniu posypujemy jeszcze serem. Nam zostało trochę sosu, więc posmarowaliśmy jeszcze od góry 🙂
  5. Następnie pieczemy około 8 minut w 180 stopniach i gotowe! 🙂 Smacznego

Koszt wykonania:
Około 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Wychodzi 10 rożków z czego 1 zawiera 248 kcal w tym: 18,5g białka, 11,6g tłuszczu, 19,6g węglowodanów, 0,4g błonnika

Czas przygotowania:
25 minut


2 thoughts on “Zapiekane rożki z tortilli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.