Makaron na naszym blogu pojawił się już w każdej postaci. Prawie każdej. Myślę, że dzisiejszego sposobu przygotowania dotychczas brakowało bo jest nieco inny niż pozostałe. Zapraszamy do spróbowania czegoś nowego.
Składniki na 8 porcji:
- Pierś z kurczaka, nasza ważyła 620g
- Trochę oleju do smażenia
- Sól i pieprz do przyprawienia
- 3 ząbki czosnku
- 420g makaronu
- Brokuł
Składniki na sos serowy:
- 300ml mleka
- 150g serka almette lub podobnego
- Sól i pieprz do przyprawienia.
- 50g parmezanu lub innego sera
Sposób wykonania:
- Mięso kroimy w małą kostkę.
- W dużej misce masujemy ciasto z odrobiną oleju i pieprzem oraz solą, wyciskamy czosnek i też masujemy.
- Smażymy mięso nieco krócej niż zwykle, tak aby było delikatnie niedosmażone.
- W drugim garnuszku gotujemy wszystkie składniki na sos serowy aż stopią się razem.
- Gotujemy brokuł około 3 minut, tak aby był al dente.
- Gotujemy makaron również tak, aby był al dente.
- Wszystkie składniki mieszamy razem w naczyniu żaroodpornym i posypujemy znowu parmezanem.
- Pieczemy odkryte przez 15 minut w temperaturze 180°C. Gotowe!
Koszt wykonania:
Licząc parmezan na 10 porcji wyjdzie Wam około 30 złotych, bez parmezanu a zamiast tego z innym serem 22-25zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja to 702 kcal, 55.9g białka, 24.7g tłuszczu, 62.2g węglowodanów i 2.2g błonnika. Warto zaznaczyć dużą ilość białka w porównaniu do węglowodanów.
Czas przygotowania:
Około godziny (sic!)