Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Szukacie zupy, którą najecie się, jak drugim daniem? W takim razie, koniecznie musicie wypróbować nasz przepis. Zupa meksykańska z mięsem mielonym jest pożywna, a do tego pyszna. Możecie przyrządzić ją w wersji łagodnej, lub pikantnej. Nie napracujecie się przy niej za bardzo, za to efekt będzie nieziemski!

Składniki na ok. 6 – 8 porcji zupy:

  1. Puszka fasoli czerwonej
  2. Puszka kukurydzy
  3. Puszka pomidorów krojonych
  4. 3 szklanki wody
  5. 1 cebula biała
  6. 2 papryki czerwone
  7. 500g mięsa mielonego wołowego
  8. około 7 listków świeżej kolendry (jeśli nie macie dostępu do świeżej, możecie dodać łyżkę suszonej)
  9. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  10. 3/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne (jeśli chcecie, aby była ostra), lub łyżeczkę papryki słodkiej (jeśli chcecie, aby była łagodna)
  11. sólo i pieprz do smaku, wedle uznania

Sposób wykonania:

  1. Do dużego garnka wlewamy puszkę fasoli i kukurydzy, razem z zalewą. Dolewamy do tego 3 szklanki wody. Nastawiamy na mały ogień i zaczynamy gotowanie.
  2. W między czasie, kroimy w kostkę papryki, dorzucamy do garnka.
  3. Nasza zupa powoli się gotuje, a my w tym czasie zabieramy się za mięso. Kroimy cebulkę w kostkę, podsmażamy na patelni, aż się zezłoci. Następnie dorzucamy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, smażymy ok. 7 minut. Następnie dorzucamy zawartość patelni do garnka.
  4. Do zupy wlewamy całą zawartość puszki pomidorów, a także dodajemy 4 łyżki koncentratu. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, liście kolendry, a także chilli pieprz cayenne/słodką paprykę.
  5. Gotujemy zupę ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, pamiętajcie jednak, żeby zamieszać z dna co kilka minut, ponieważ zupa jest bardzo gęsta. Smacznego! 🙂 Możecie podawać z listkiem kolendry, lub posypać tartym serem.

Koszt wykonania:
Około 20 – 25 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zupy zawiera 186 kcal, w tym: 17,7g białka, 6,5g tłuszczów, 13,4g węglowodanów, 3,9g błonnika.

Czas przygotowania:
15 minut + 20 minut gotowania

Szukacie innych przepisów kuchni meksykańskiej? Polecamy nasz przepis na burrito chilli con carne!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.